Prezentare Generala Pestera Vantului

Clubul Speologilor Amatori Cluj
este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit. Ea a fost înfiintata la 6 februarie 1966, ca o necesitate pentru sistematizarea cercetarilor speologice din pestera Vântului. Si-a dobândit personalitate juridica prin incheierea nr 24 din 19 martie 1993, este înscris în registrul persoanelor juridice la nr 14/1993

Scopul principal al asociatiei este cercetarea, explorarea, cartografierea, inventarierea si protejarea fenomenelor carstice de pe teritoriul României, si educarea tineretului in spritul protejarii naturii.

Clubul Speologilor Amatori din Cluj-Napoca s-a impus in activitatea speologica prin seriozitate, constiinciozitate, capacitati organizatorice excelente, pregatirea membrilor sai si nu in ultimul rand prin respectarea si ocrotirea valorilor naturale. Pentru a numi doar cateva din pesterile aflate in administrarea C.S.A. Cluj-Napoca, amintim: Pestera Ponoras, descoperita de membrii C.S.A. Cluj-Napoca in Muntii Padurea Craiului, avand lungimea de 6051 m. si o denivelare de -186 m., actualmente declarata rezervatie speologica, Pestera Varfurasul – cu peste 5.000 m de galerii frumos concretionate, Monument al Naturii din muntii Bihor, administrata de asemenea de catre membrii CSA.

Utilizarea noilor tehnici si echipamente din domeniul speologiei (tehnici si echipamente de speologie alpina, cartare, cercetare, protectie etc.) au facut ca membrii C.S.A. Cluj-Napoca sa organizeze sau sa participe la diverse scoli si cursuri in vederea unei permanente perfectionari. Clubul Speologilor Amatori din Cluj-Napoca are in componenta monitori si lectori recunoscuti de catre Scoala Romana de Speologie, precum si ghizi specializati pentru toate pesterile aflate in administrarea sa. Acestia sunt nominalizati de catre Consiliul de Conducere al C.S.A. Cluj-Napoca pe baza experientei si a cunostintelor acumulate in domeniul morfologiei si geologiei pesterii si al arealului adiacent, tehnicilor de parcurgere a pesterilor cu grad ridicat de dificultate, cunostinte teoretice si practice de prim ajutor etc.

C.S.A. Cluj este membru afiliat la urmatoarele foruri:
- Federatia Româna de Speologie (FRS)
- Centrul Regional de Supraveghere Ecologica – Muntii Apuseni (CRSE)
- colaboreaza permanent cu Institutul de Speologie”Emil Racovita” din Cluj.